Алън Тебо: Ще обиколя планетата за 40-дни с l’Hydroptère Maxi
Sep 11, 2010Френският пилот и яхстмен Ален Тебо и конструкторът Жан-Матьо Буржон представиха на 23 август във Франция готовия за внедряване прототип на най-бързата ветроходна яхта в света – l’Hydroptère Maxi. Неговият близо два пъти по-къс предшественик - тримаранът на подводни криле Hydroptère, подобри рекорда за скорост, който бе държан в продължение на цели 17 години от катамарана Yellow Pages.

Рекордът бе официално признат от Световния съвет по регистрация на рекордите във ветроходния спорт (WSSRC). Тримаранът на подводни криле постигна на 4 септември 2009 г. фантастичната средна скорост от 51,36 възела – 95,12 км. в час. Новият рекорд бе поставен на мерната 500-метрова дистанция в залива на Ла Сеийн сюр Мер в Атлантическия океан. В същия ден водения от Тебо екипаж счупи още един световен рекорд, преминавайки дистанцията от 1 морска миля (1,852 км.) със средна скорост от 48,72 взела – 90,23 км. в час. И това със сигурност няма да предела на френския тримаран, тъй като миналата година на 21 декември яхтата постига преди да се преобърне непризнатата за рекорд скорост от 61 възела (близо 113 км. в час). За щастие по време на инцидента никой от единадесетте ветроходци на борда не пострада.

Ален Тебо е не само шкипер, но и основен двигател на проекта Hydroptère. Французинът построява още през 1995 г. с помощта на водещи учени и членове на своя настоящ екипаж първия си тримаран на подводни крила. Целта му е да направи плаване в Атлантическия със скорост от 40 възела (около 80 км. в час). “Това е мечтата на моя живот. Винаги съм искал да направя летяща лодка”, споделя още преди близо 20 години Тибо. И тримаранът действително литва над вълните на подводните си криле още през 1995 г. И тогава става катастрофата. По време на тестовете силен порив чупи едното от подводните крила. Тримаранът се преобръща и потъва. Ален обаче не се отказва от мечтата си. С много усилия той пуска през 2005 г. на вода втория си тримаран на подводни криле Hydroptère. Още с първото си пробно плаване от Кале до Дувър той пресича Ла Манша само за 34 минути. Постижението е по-добро от времето, с което Луи Блерио прелита за първи път със самолет Английския канал.

Двата нови световни рекорда обаче едва ли щяха да бъдат постигнати без помощта на швейцарски екип от учени, който се включва през 2005 г. в проекта Hydroptère. Инженерите от Федералния технологичен институт в Луизиана са експертите, които имат голяма заслуга и за победата на швейцарския тим Alingi в предпоследното издание на супер регатата за Купата на Америка. Швейцарците се захващат с оптимизирането на конструкцията на двете странични подводни крила. Те оптимизират и монтираните под перата на руля крила с формата на обратно “Т”. След като набере скорост подемната сила на подводните крила вдига тримарана във въздуха. По този начин се игнорира почти изцяло съпротивлението при движението на корпуса във водата.

Швейцарските експерти монтират над 70 датчика по различни възлови точки на корпуса, мачтата и платната, превръщайки тримарана в същинска плаваща лаборатория. С тяхна помощ става ясно, че за да започне тримаранът да глисира върху подводните крила мачтата му ще трябва да понесе натоварване от близо 50 тона. Затова всяко едно от ефирните подводни криле трябва да поема натоварване от 20 тона.

По време на последните тестове преди представянето на окончателния прототип на Hydroptère Алън Тебо разкри: “Имаме монтирани датчици във всяка стратегическа точка на лодката. Анализираме постоянно данните от тях, но въпреки това не можем да се движим прекалено бързо, защото сме на границата на неизвестното. Не можем да рискуваме тримарана и сигурността на екипажа, тъй като все още знаем много малко за силите, на които е изложена яхтата”.

В деня, в който чупи двата рекорда френският шкипер нахъсва екипажа с култовата реплика на джедая Йода от “Междузвездни войни”: Нямаме право на втори опит… Или ще го направим или не.” След тези думи Тебо категорично заявява: “Ще го направим!”. За него вече регистрираните два рекорда са само началото за осъществяването на следващата му голяма мечта.

Представената на 23 август нова 60-футова яхта е близо два пъти по-дълга от тази, с която Тебо постигна миналогодишния рекорд. С новия l’Hydroptère Maxi французинът възнамерява да направи най-бързото околосветско плаване с ветроходна яхта. То е вдъхновено от романа “Около света за 80 дни” на Жулн Верн. “Следващата ми цел е да обиколя планетата за 40 дни”, не крие амбициите си Тебо.

Преди да се пусне в околосветското пътешествие екипажът на новия 60-футов l’Hydroptere Maxi (на последната снимка) ще тества и настройва до началото на следващия месец платната и системите на тримарана на Женевското езеро.


Източник: Hydroptere.comЕксрекордьорът Yellow Pages

Официално признатото постижение на Hydroptere прати в историята задържалия се цели 17 години рекорд за скорост на ветроходна яхта. През 1993 г. австралийският тримаран Yellow Pages постига в залива Сънди пойнтс в австралийския щат Виктория рекорд от 46,52 възела (86,6 км. в час). Оттогава досега само трима сърфисти и още толкова кайтсърфиста са успели да постигнат по-висока от австралийския тримаран скорост, но постиженията им са записани в друга категория – на бордовете.
Yellow Pages има оформено като крило единично платно. Австралийската яхта е с авангардна асиметрична конструкция на тройния корпус. Затова тя може да се движи само, когато вятърът й духа откъм десния борд (десен халс). Покритият с прозрачен щит кокпит за екипажа е монтиран върху десния поплавък, за да може теглото му да противостои на вятъра и да държи тримарана в изправено положение.


Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra