ВЕТРОХОД ПРЕКОСИ АВСТРАЛИЯ ЗА ДВЕ СЕДМИЦИ
Feb 19, 2011


Около две седмици били необходими на двама ентусиасти на екотранспорта от Германия, за да пресекат Австралия от град Пърт на западното крайбрежие до Сидни на източното, информира Агенция Автопрес 2001. Дирк Гион и Щефан Зимерер изминали над 5000 км без капка течно гориво с двуместната си кола. По този начин еко активистите натриха носовете на най-икономичните електроколи и хибриди със своята триколка, захранвана само от силата на ... вятъра!

Германският автомобил Wind-Explorer е скромен и тесен, а в основният товар в багажника е сгъваема мачта с ветрогенератор. Всяка вечер след поредния пробег Дирк и Щефан вдигали мачтата с ветрогенератора край бивака си и го включвали, за да зарежда през нощта батериите на електромобила.

През деня двамата германци изминавали колкото могли с тока на батериите, а останалият пробег от около 400 км довършвали използвайки тягата на хвърчило (кайт). Хвърчилото с подобна най кайтсърфа двойно въже дава възможност за управляване на тягата на от вятъра. По този начин германският тандем можел да се движи с максимална скорост до 90 км в час. Като карали на хвърчило единият от пилотите управлявал с волана колата, а другият управлявал тягата на кайта.

Предвижването с кайт е донякъде подходящо за пътищата в австралийската пустош, край които липсват дървета и други високи предмети. Дори и в този случай при разминаване с някой камион двамата германци рискували да заплетат въжетата на хвърчилото във високата му каросерия. Поради тази причина Дирк и Щефанбили били спирани многократно от местните полицаи. В крайна сметка обаче германският тандем постигнали целта си.


Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra