Със ZF в ново бъдеще на яхтинга
Dec 11, 2019
От Андреас Райнерс, Global Press, Гросгерау, Германия

Ако говорим за електромобилност без емисии, първите мисли се отнасят за автомобила. Но не само за сушата има смислени разработки на алтернативни задвижващи системи от съществено значение за околната среда и климата, но и за водата. ZF Friedrichshafen създава условия за нулеви емисии в открито море, тъй като технологичната група разработва електрическа задвижваща система за ветроходни яхти.

Каква е целта - без шум и без вредни емисии, електрическото задвижване да направи плаването по-екологично. Проектът на ZF доказва своята стойност от септември 2019 г. в тестове с иновационен съд на италианското езеро Гарда.

Прототипът е оборудван с 60 кВтч литиево-йонна батерия и постига средна крайцерна скорост малко под 7 възела/13 км/ч с обхват на движение от около 30 морски мили/ 55,5 км.

Предимствата на новата електрическа задвижваща система на ZF пристанищата, които остават затворени поради екологичните норми за яхти с конвенционално захранване, могат да бъдат отворени, защото ще липсват вредни емисии. Никой също няма да страда от шум, така че можете да тръгнете рано сутрин, без да притеснявате съседите. В допълнение, скоростта на съда с електродвигателя е точно регулируема. Приставането ще става още по-безопасно при силни напречни ветрове или течения.

За тази цел ZF инсталира електромотор с максимална мощност от 125 кВт/170 к.с. вместо конвенционалния дизелов генератор, с подходящо подреден задвижващ агрегат. Електрическата машина е свързана с управляемото задвижващо устройство (SPP) на ZF, чиято маневреност е допълнително подобрена чрез използването на плавното управление на електрическата машина.

„Успяхме да използваме синергии в рамките на групата ZF при разработването на индукционен двигател от висок клас“, обяснява Масимилиано Котерчо, продуктов директор на Line Pleasure Craft. - "Ние използваме същата платформа и някои от същите системни компоненти, които нашата компания вече успешно използва в други приложения, така че нашите клиенти могат да разчитат на доказаното качество на ZF."Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra