Изцяло електрическият концептуален кораб Sea Zero обещава нулеви въглеродни емис
Jun 13, 2023

За да отбележи своята 130-та годишнина, базираната в Осло круизна и фериботна компания Hurtigruten Norway пусна концепцията си за екологичен круизен кораб на утрешния ден. Наречен Sea Zero, той ще използва набор от нови технологии, включително задвижване с батерии и изкуствен интелект, за морски пътувания с нулеви емисии. Тъй като Hurtigruten Norway е и карго компания, Sea Zero ще може да превозва товари и голям брой автомобили, както и пътници.

Въпреки тежкото въздействие на неотдавнашната пандемия, круизите остават изключително популярно забавление, като тази година около 31 милиона пътници са се качили на 302 кораба. За съжаление повечето от тези кораби работят с тежко дизелово гориво и могат да имат значително отрицателно въздействие върху околната среда – особено когато работят в ограничени водни пътища като фиорди или чувствителни региони като Антарктида.

За да намали това въздействие, Hurtigruten Norway се стреми да разработи устойчив круизен кораб с нулеви емисии, който да работи по протежение на норвежкото крайбрежие до 2030 г. и в крайна сметка да замени целия круизен флот на компанията. С предвидена дължина от 135 м (443 фута), който ще превозва 500 пътници в 270 каюти заедно с екипаж от 99 души, Sea Zero изглежда като актуализирана версия на кораб в стил Арт Деко, избягал от чертожната дъска на индустриален дизайнер от 30-те години на миналия век.Неговият опростен корпус крие три прибиращи се 50-метрови (164-фута) платна с обща площ от 750 м² (8,073 фт²) за увеличаване на зарежданите от брега 60-мегаватчасови батерии, които захранват кораба. В допълнение към осигуряването на чисто задвижване, автономните платна са оборудвани с 1500 м² (16 146 фт²) слънчеви панели. Не толкова ефектни визуално са въздушното съпротивление и усъвършенстваното покритие на корпуса. Проактивните системи за почистване на корпуса намаляват съпротивлението и повишават ефективността, докато Sea Zero се плъзга през водата.

Други технически характеристики включват противоположно въртящи се витла и множество прибиращи се тласкачи, но черешката на тортата е системата за изкуствен интелект, инсталирана на мостика, която му придава оформление, което прилича повече на пилотска кабина на самолет, отколкото на контролен център на трансатлантически кораб от 20-ти век. Това не само намалява персонала, необходим за управлението на този кораб, но също така може да научи особеностите на норвежките пристанища, като поема част от тежестта върху пристанищните пилоти.

Тъй като круизният кораб е по същество плаващ хотел с помещения за настаняване, които консумират 50% от наличната енергия, Hurtigruten Norway е проектирал пътническите зони с нова вентилационна система и ще предостави на пътниците приложение за наблюдение на тяхната консумация на енергия и вода, за да намалят енергията използвани в тази област наполовина.

Според компанията проектът ще се съсредоточи върху развитието на технологиите през следващите две години, с акцент върху производството на батерии, технологията за задвижване, дизайна на корпуса и устойчивите практики, които намаляват потреблението на енергия.

„Когато първоначално обявихме проекта „Sea Zero“ преди повече от година, бяхме изправени пред предизвикателството да не знаем кои технологии ще бъдат достъпни за нас през 2030 г.“ - каза Хеда Фелин, главен изпълнителен директор на Hurtigruten Norway - „Нашата задача беше да проправим пътя за иновации и да подобрим съществуващите, за да ги приведем в съответствие с целите ни за устойчивост. Въпреки че някои от тези технологии са достигнали сравнително напреднал етап, те все още изискват специализирани изследвания и разработки, за да осигурят успешно внедряване в морския контекст. От друга страна, някои технологии все още са в ранна фаза на развитие и изискват фундаментално изследване и задълбочено тестване. След щателно проучване на осъществимостта ние определихме най-обещаващите технологии за нашите новаторски бъдещи круизни кораби. Ние се ангажираме да доставим кораб, който надминава всички останали по отношение на енергийна ефективност и устойчивост само за няколко години."


Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra