Високоскоростна частна подводница - Super Sub, показаха в Монако - видео
Oct 04, 2023

U-Boat Works представи „най-бързата частна подводница, създавана някога“ с име Super Sub. Кабината е за трима души и изглежда като на подводен суперавтомобил, който е достатъчно бърз, за да обикаля, ако не и да спринтира с делфини. За първи път научихме за концепцията Super Sub през 2021 г. и след това хвърлихме нов поглед през 2022 г., когато дизайнът беше ревизиран, за да стане още по-бърз.

Е, сега холандската компания U-Boat Worx всъщност построи това нещо и го показа на изложението за яхти в Монако. И ако изглеждаше като научна фантастика в рендерите, със сигурност изглежда също толкова лудо в плът. Силно напомнящ на неприятните роботчета октопод от първия филм Матрицата в полет, удълженото 6,5-метрово (21,3 фута) тяло на Super Sub е проектирано за възможно най-хлъзгавата хидродинамика.

Той разполага с цели 100 кВт/136 к.с. електрическа тяга, а тласкащите устройства имат прикрепени подводни криле, които могат бързо и прецизно да насочват водния поток от тласкащите устройства. Тези подводни криле му дават способността да прави остри, наклонени завои и да се изкачва и спуска бързо под ъгли до 45 градуса. Машината не е създадена да стига супер дълбоко – 300 m (1000 фута) под е неговата граница, но това вероятно е достатъчно дълбоко, колкото хората искат да стигнат през 2023 г.Зарядът на 62-кВтч вградена батерия стига за около осем часа, а поддържането на живота с кислород, почистването на CO2, вътрешно осветление и комуникации с повърхността могат продължат най-малко 96 часа, както се изисква от правилата на DNV. Други съображения за безопасност включват автоматична система за защита при максимална дълбочина, която няма да ви позволи да надхвърлите това, за което е предназначена подводницата, и превключвател за буй, който автоматично ще изплува на повърхността от подводницата, ако пилотът не натисне бутон на всеки 10 минути.

„Скоростта на Super Sub от 10 възела е със 7 възела по-висока от тази на средната подводна лодка“ - казва Рой Хейдра, маркетинг мениджър в U-Boat Worx, в съобщение за пресата - „Собствениците могат да се плъзгат зад група морски костенурки, да плават заедно с ято акули, да се гмуркат и да се обръщат с група делфини или бързо да навигират през подводните течения с мощна баракуда.“

Десет възела са около 18,5 км/ч. Това около два пъти по-бързо от Майкъл Фелпс в басейна, и да, значително по-бърз от афалина, която всъщност няма къде да бъде. Пилотите могат да се наслаждават на широката панорамна гледка през тази прозрачна сферична кабина.

До момента е построен само един екземпляр, който трябва да бъде доставен в края на годината. Компанията казва, че през следващата година ще има повече построени за онези, които желаят да преглътнат началната цена от 5,2 милиона евро (5,44 милиона щатски долара).


Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra