Биомимичен електрически извънбордов лодков двигател - видео
Feb 01, 2024
Френският стартъп FinX е основан на идеята, че най-добрият начин да запазите природата е да търсите вдъхновение в нея. За тази цел е разработен извънбордов двигател, който позволява на лодките да се движат във водата по-естествено и ефективно, подобно на истинските морски създания. Те зарязват класическото витло и го заменят с подобна на перка вълнообразна мембрана, директно вдъхновена от делфините и медузите.

Когато се задвижва от електрическия мотор, мембраната развива безопасна, постоянна тяга, която тихо бута съда напред. Технологията зад FinX произлиза от университетска развойна работа, извършена от инженера Жан-Батист Древет през 90-те години. Решен да създаде по-ефективна система с флуидни помпи, той потърси вдъхновение от делфина в иновацията на идеята за вълнообразна мембрана.

Работата е привлякла интереса на Ерик Гюлемин, който основа AMS R&D за по-нататъшно развитие и комерсиализиране на технологията под търговската марка Wavera. Оттогава мембранната технология намира приложение в промишлени флуидни помпи и медицински кръвни помпи. FinX търси да елиминира витлото, за да създаде чист, безопасен, тих и електрически извънбордов двигател, който причинява по-малко турбуленции във водатаСинът на Гилемин, Харолд, основа FinX през 2019 г., след като работи в AMS R&D близо десетилетие. С поглед върху връщането на технологията обратно в морето, откъдето е замислена, той излиза с ексклузивен лиценз на Wavera за индустрията с лодки. През следващите години FinX адаптира дизайна на вълнообразната мембрана на AMS, за да създаде по-гладък, по-ефективен стил на електрически извънбордов двигател, който се счита за първия в света мотор без витло.

Вместо него, извънбордовият двигател на FinX разчита на линеен двигател за възбуждане на пръстеновидната еластомерна мембрана. Така се раздвижва водата чрез вълнова енергия, създавайки тяга чрез потока на течността. В допълнение към това, че е по-безопасен за живота от витлова система, задвижването FinX е проектирано да работи и по-ефективно.

FinX казват, че линейното задвижване консумира по-малко енергия от традиционните системи с въртящи се витла и също така твърди, че дизайнът произвежда по-малко шум и вълнение във водата, което го прави по-малко въздействащ върху морския живот.

FinX започна производството на първия си търговски извънбордов двигател, FinS, миналата година. По-рано или може би стилистично и периодично наричан Fin5, този 2-kW FinS е проектиран за малки лодки, надуваеми лодки и платноходки до 3 тона. Прикрепя се към транеца чрез две скоби и се управлява чрез румпел. Хардуерът за ръчно и автоматично повдигане го предпазва в плитки води.С придружаващата 72-Ач 48-V литиева батерия, FinS осигурява приблизителна максимална скорост малко около 11 км/ч. Създаден е да работи на максимална скорост до час и 45 минути, преди да изтощи батерията. Със скорости от порядъка на 5 км/ч, системата може да осигури до осем часа време на вода с едно зареждане. Прогнозните обхвати са 10,5 и 21 морски мили (19 и 39 км) при тези съответни скорости.

FinX вече предлага FinS на цена от €3200. Той показа новомодното морско задвижване на тазгодишното изложение Boat Dusseldorf, където също така представи предварителен преглед на следващия си модел, FinE който ще предлага до 120 кВт мощност с цел захранване на туристически совалки, речни лодки, работни лодки и други по-големи плавателни съдове. Вместо дизайна на пръстеновидната мембрана на FinS, той използва по-плоско оформление с две възбуждани мембрани. FinX планира да го предложи и със задвижване на водородни горивни клетки.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra