Трима тийнейджъри оцеляха след 50 дни дрейф
Nov 25, 2010
Трима тийнейджъри бяха открити живи и в сравнително добра кондиция, след като изчезнаха преди 50 дни с лодката си в Тихия океан. Следите на 15-годишните Самуел Перец и Фило Фило и на 14-годишният Едуард Насау се изгубили безследно на 5 октомври докато плавали с моторница с меки бордове в акваторията на атола Атафу край Нова Зеландия. След като двигателят на моторницата се повредил тримата били отнесени от вятъра и вълните на разстояние от 800 морски мили преди да бъдат открити край източното крайбрежие остров Фиджи

След като изчезнали тримата невръстни корабокрушенци били издирвани в продължение на няколко дни от самолети, хеликоптери и кораби на новозеландската армия. Издирването по вода, въздух и суша обаче не дали резултат и тримата били официално обявени за безследно изчезнали. Близките оплакали изчезналите, направили помен за тях и ги обявили за мъртви.

Тримата корабокрушенци обаче оцелели, препитавайки се с кокосови орехи и уловените от тях риби и морски птици с импровизиран капан от брезент. Тримата юноши утолявали жаждата си, като пиели със сламка кондензиралата от нощната влагата живителна течност, която се събирала в импрегнираната материя на лодката. В момента тримата възкръснали юноши се лекуват в болница най-вече от получените слънчеви изгаряния.


Информация /www.yachtingmonthly.com

Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra