ЯПОНСКОТО ЦУНАМИ УДАРИ МАРИНИ В САЩ
Mar 12, 2011След като помете японските пристанища (виж клипа) цунамито, предизвикано от земетресението със сила 8,9 по скалата на Рихтер, прекоси със скорост от около 500 мили в час Тихия океан и удари някои яхтени марини, разположени на западното калифорнийско крайбрежие, информира yachtpals.com. По първоначални данни най-малко 35 американски яхти са били сериозно повредени от вълната. Една от повредените моторни яхти потъна в пристанище в Санта Круз, Калифорния (на първата снимка).

Добрата новина в случая е, че в САЩ, както и на Хаваите, не са били регистрирани данни за загинали или ранени жители. Това означава, че вече изградената световна система за предупреждение за цунами действа на практика (снимката със забранителната жълта лента). В Япония жертвите на земетръсното цунами бяха минимални за мащабите на стихията, тъй като местните власти известиха навреме населението и го евакуираха от застрашените крайбрежни райони.

И както често се случва често в живота нещастието за едни се оказа щастие за други. Щом узнаха вестта за приближаващото калифорнийското крайбрежие (на втората снимка) японско цунами почитателите на екстремния сърфинг – най-вече от западното крайбрежие на Северна Калифорния, грабнаха дъските и хукнаха към плажовете, за да „яхнат” гигантската вълна. Между тях се оказа и заснетия на 11 март сърфист Лари Юнг (на снимките яхнал цунамито). Той успя да яхне дошлата от Япония гигантска вълна в залива Форт Пойнт. Той се намира в непосредствена близост до прочутия мост Golden Gate – Златна врата, в Сан Франциско.

Доволни от щетите ще останат и някои собственици на яхти, които са се чудели как да се отърват изгодно от тях. Сега те очакват да получат добри пари от застрахователите. Трета категория сръчни яхстмени също ще останат доволни от японското цунами, тъй като ще могат да купят на безценица някои от потрошените лодки. След като ги ремонтират те могат да продадат изгодно най-вече в Европа.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra